رنگ ها را می توان به عنوان یکی از مهمترین مولفه ها در دکوراسیون و معماری داخلی خانه ها در نظر گرفت. به گونه ای که عدم تعادل آن به تنهایی می تواند یک دکوراسیون زیبا را بر هم بزند. همین مورد هم باعث شده تا بسیاری از متخصصان در گام اول نسبت به متعادل سازی رنگ دکوراسیون اقدام نمایند؛ چراکه بدون آن عملا نمی توان نتایج مثبتی را کسب نمود. با این اوصاف بسیاری از مالکان هنوز با تاثیر رنگ ها در دکوراسیون داخلی آشنایی ندارند. همین عدم آشنایی هم باعث میشود تا در برابر تغییرات و البته نظرات کارشناسان مقاومت کنند.
ما در این مقاله قصد داریم تا مرور کوتاهی بر روی اهمیت و تاثیر رنگ ها در دکوراسیون داخلی داشته باشیم. بدون شک این موضوع میتواند دیدگاه شما را نسبت به استفاده از رنگ های مختلف را تغییر دهد. لذا اگر شما هم در در پی یک دکوراسیون زیبا هستید، حتما ما را تا انتهای این مقاله همراهی نمایید.
فهرست مطالب
- تعریف رنگ
- معرفی انواع رنگ ها
- چگونه از رنگ های مختلف در دکوراسیون داخلی استفاده کنیم؟
- بررسی روانشناسی رنگها
- چگونه رنگ ها را در دکوراسیون داخلی ترکیب کنیم؟
- کاربرد و روانشناسی رنگ ها در طراحی معماری چیست؟
- سخن پایانی و سوالات متداول
تعریف رنگ
دانش شناخت رنگ در دکوراسیون داخلی از اهمیت ویژه ای برخوردار است .آنچه به صورت عمومی تحت عنوان «رنگ» میشناسیم به صورت علمی از دو مفهوم «رنگ» و «نور» تشکیل شده که از ماهیتی متفاوت برخوردارند.رنگهای اصلی شامل رنگهای «قرمز»، «زرد»، «آبی» است. از ترکیب این سه رنگ همهٔ رنگهای ممکن بوجود می آیند. این ترکیب شدن را ترکیب افزایشی میگویند. با ترکیب رنگ سفید یا مشکی به آنها میتوان به کیفیتهای بصری متفاوتی مثل درخشندگی یا رنگ مردگی رسید. نورهای اصلی که شامل «قرمز»، «سبز» و «آبی» هستند و تمامی نورهای اصلی با ترکیب آنها قابل ایجاد میباشند. حاصل ترکیب تمامی نورهای اصلی با هم «نور سفید» است و بالطبع عدم حضورشان «مشکی راحاصل میشود.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله آشپزخانه و پذیرایی یکسره را بخوانید.
از سوی دیگر با ترکیب این سه رنگ به صورت دو به دو سه رنگ دیگر نیز به دست می آید که عبارتند از : قرمز (ماژنتا) آبی (سایان) و زرد . یونگ مشخص کرد که رنگ های اصلی یا رنگ های اولیه و نیز رنگ های درجه دوم یا ثانویه چه رنگ هایی هستند. هر جا نور وجود دارد رنگ نیز هم هست. و با وجود نور است که رنگ نمود پیدا می کند و می تواند حضور داشته باشد. از این رو باید گفت که : رنگ همان نور و نور نیز همان رنگ است .تمامی اشیا این خاصیت را دارند که وقتی در برابر نور قرار می گیرند بخشی یا تمامی آن را منعکس می کند . این پدیدار سبب پیدایش رنگ اجسام می شود.
رنگ های مختلف از ترکیب سه رنگ اصلی زرد و قرمز و آبی تشکیل شده است. به این سه رنگ، رنگ های اصلی یا اولیه گفته می شود . از ترکیب رنگ های اولیه رنگ های ثانویه تشکیل میشوند که عبارتند از سبز (آبی +زرد) بنفش (آبی + قرمز ) و نارنجی (زرد + قرمز ).رنگ های مقابل هم در چرخه رنگ (رنگ های متمم ) اثر یکدیگر را خنثی می کنند. در این دایره، رنگهای مکمل را می بینیم. هر رنگ، مقابل رنگ مکمل خود قرار گرفته است.رنگ مکمل، هماهنگ ترین و چشم نوازترین و متعادل ترین و متوازن ترین ترکیب برای رنگ مورد نظر ماست.
- بیشتر بخوانید: دکوراسیون کافی شاپ ساده
رنگهاى مکمل در واقع نوعى تضاد هستند که به هنگام مشاهده همدیگر را طلب مىکنند و در کنار هم ایجاد تحرک مىکنند و یکدیگر را کامل مىکنند. هرگاه دو رنگ مکمل باهم ترکیب شوند نتیجه خاکسترى خواهد بود و تحرک آن از بین خواهد رفت و رنگى خنثیٰ بدست خواهد آمد.رؤیت یک رنگ باعث مىشود تا مکمل آن رنگ بر روى رنگ همجوار آشکار گردد. مىتوان همهٔ رنگهاى مکمل را دو به دو با نسبتهاى نامساوى و مساوى با هم ترکیب نمود و طیف وسیعى از خاکسترىهاى رنگى بهدست آورد.
- مکمل رنگ قرمز <- رنگ سبز (آبى + زرد)
- مکمل رنگ زرد <- رنگ بنفش (آبى + قرمز)
- مکمل رنگ آبى <- رنگ نارنجى (زرد + قرمز)
با توجه به سه رنگ اصلی (آبی، قرمز و زرد) رنگ مکمل هر رنگی ، رنگ یا رنگ های اصلی بکار نرفته در رنگ مورد نظر است. مثلا رنگ نارنجی چون از قرمز و زرد تشکیل شده، پس مکمل اش آبی است. یا مکمل رنگ قرمز (آبی+ زرد) سبز است. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله طراحی ورودی اتاق خواب را بخوانید.
معرفی انواع رنگ ها
رنگهای کروماتیک:
بین رنگهای قرمز ، زرد ، آبی ، سبز و … از یک سو و رنگهای سفید ، سیاه و خاکستری از سوی دیگرتفاوت وجود دارد. به رنگهایی که در طیف رنگی می باشند ، کروماتیک می گویند. رنگهای کروماتیک بسیار زیاد هستند که مهمترین آن ها، رنگهای اصلی ( زرد ، قرمز و آبی ) می باشند.
رنگهای اکروماتیک:
کیفیتی که در اغلب رنگها وجود دارد، در رنگهای سفید، سیاه و خاکستری وجود ندارد. به این سه رنگ که فاقد رنگ هستند ، رنگ اکروماتیک میگویند. رنگ سفید در واقع رنگ نیست ، بلکه عدم وجود رنگ است. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله شلف دکوری پذیرایی را بخوانید.
چگونه از رنگ های مختلف در دکوراسیون داخلی استفاده کنیم؟
رنگها را می توان به عنوان نخستین و البته مهمترین مولفه ای دانست که افراد در زمان ورود به یک فضا با آن مواجه می شوند. چنانچه یک خانه دارای ترکیب رنگ نامناسبی باشد، بدون شک و احساس ناخوشایندی را هم به ساکنین خود القا می کند. لذا میتوان گفت که مهم ترین و البته اصلی ترین تاثیر رنگ ها مربوط به ایجاد احساسات مختلف می باشد. در واقع رنگ های یک بنا می تواند به سادگی هر چه تمام تر احساس شما نسبت به یک محیط را تحت تاثیر قرار دهند.
این موضوع از لحاظ روانشناسی به طور کامل اثبات شده و دکوراتورها نیز از آنان برای تزیین بخش های مختلف خانه استفاده می کنند. ما در ادامه برخی از این احساسات را برای شما ذکر کرده ایم که هر کدام از آن ها به رنگ خاصی مرتبط هستند. بدون شک تاثیر رنگها در دکوراسیون داخلی می تواند دیدگاه شما را بهبود ببخشد.
بررسی روانشناسی رنگها
در این بخش به بحث روانشناسی رنگها و استفاده از رنگ در دکوراسیون داخلی خواهیم پرداخت و همچنین در مورد رنگهای سرد و گرم صحبت خواهیم کرد.با وجودی که اثر رنگها تا حدودی ذهنی است و در مورد اشخاص مختلف فرق میکند امّا برخی از تاثیرات رنگ ها دارای معنی یگانه ای در سراسر جهان هستند.رنگ هایی که در طیف رنگها در ناحیه قرمز قرار دارند به عنوان رنگهای گرم شناخته می شوند که دامنه اش از احساسات گرم و صمیمانه تا احساس خشم و عصبانیت متغیر است. رنگهایی که در ناحیه آبی طیف قرار دارند، رنگهای سرد نامیده می شوند و شامل آبی، ارغوانی و سبز هستند. این رنگها معمولاً آرامش بخشند امّا گاهی نیز ممکن است احساس غمگینی و بی تفاوتی را به ذهن آورند.
- رنگ آبی در دکوراسیون داخلی: احساس اعتماد و آرامش با رنگ آبی
احساس اعتماد و آرامش را میتوان یکی از محبوبترین احساساتی دانست که در اثر رنگ آبی ایجاد می شود. در واقع این رنگ میتواند احساسات مذکور را به شیوه ای ایده آل به ساکنین انتقال دهد.
همین مورد باعث شده تا در دیزاین آزمایشگاه یا محیط های اداری و درمانی از آن استفاده شود؛ چرا که به نحوی باعث اطمینان مراجعین به مرکزی مورد نظر می شود.
- رنگ سبز: احساس طراوت و تازگی با رنگ سبز
بدون شک مهمترین دلیلی که بهار را برای افراد جذاب می کند، سرسبز بودن تمام محیط های اطراف است. این موضوع میتواند به نحوی موجب طراوت و تازگی در وجود انسان بشود.همین مورد باعث شده تا فضاهای تزیین شده به وسیله این رنگ هم بتواند احساس مشابهی را در افراد ایجاد نمایند.
چنین ساختار روانشناسی باعث شده تا بسیاری از متخصصان، رنگ سبز را برای دیزاین محیط های شاد نظیر مهدکودک ها و دبستان ها استفاده نمایند؛ چراکه می تواند احساس شادابی و دلخوشی را به کودکان هدیه دهد.
- رنگ سفید: آرامش و پاکی با رنگ سفید
رنگ سفید را می توان به عنوان یکی از غالب ترین و البته مورد توجه ترین رنگ هایی دانست که در دکوراسیون داخلی خانه ها استفاده می شود. این رنگ در اغلب سبک های دیزاین نظیر دکوراسیون سنتی، دکوراسیون مدرن، دکوراسیون مینیمال و … به کار گرفته می شود. دلیل این موضوع را هم میتوان احساس آرامشی دانست که به ساکنین می دهد.
در تاثیر رنگ ها در دکوراسیون داخلی، رنگ سفید بسیار ویژه و پر کاربرد است. در واقع محیط های تزیین شده به وسیله این رنگ، می توانند در ساده ترین وجه ممکن افراد را از استرس دور کرده و آرامش بالایی را به آنان اعطا نمایند.
- رنگ نارنجی: افزایش انرژی با رنگ نارنجی
رنگ نارنجی را می توان جزو آن دسته از رنگهای جذابی دانست که میتواند انرژی بالایی را به ساکنین القا نماید. در واقع محیط هایی که به وسیله این رنگ تزیین شده اند، می توانند احساس انگیزه و انرژی بیشتری را در بین ساکنین خود خلق کنند. همین مورد باعث شده تا بسیاری از شرکت ها، رنگ نارنجی را برای دیزاین اداری خود انتخاب نمایند؛ چرا که این رنگ می تواند مانع از خستگی زودرس کارمندان بشود.
- رنگ زرد: هیجان بیشتر با رنگ زرد
رنگ زرد را می توان یکی دیگر از انواع رنگهای محبوب در دکوراسیون داخلی خانه ها در نظر گرفت. در واقع این رنگ میتواند هیجان بالایی را به بینندگان خود ارائه دهد. همین مورد باعث شده تا بسیاری از شهربازی ها وسایل مختلف خود را به وسیله این رنگ دیزاین نمایند؛ چرا که باعث می شود تا هیجان بیشتری در دل مراجعان ایجاد شود. افزون بر این موارد، خانه هایی که با استفاده از این رنگ دیزاین می شود، عموما گرمی و نشاط بیشتری را در فضای خود دارد.
- رنگ قرمز: گرمی و عشق با رنگ قرمز
قرمز را می توان از محبوب ترین رنگ هایی دانست که طیف زیادی از افراد به آن علاقه مند هستند. دلیل این موضوع را هم میتوان احساسی دانست که در پشت آن قرار دارد.
در حقیقت باید عنوان کنیم که رنگ قرمز به عنوان نماد عشق شناخته شده به نحوی موجب گرمی فضای داخلی خانه می شود. همین فاکتور هم باعث شده تا بیشتر افرادی که تازه زندگی خود را شروع کرده اند، از این رنگ برای دیزاین خانه خود استفاده نمایند.
چگونه رنگ ها را در دکوراسیون داخلی ترکیب کنیم؟
همانگونه که تا به این لحظه دریافته اید، هر رنگ می تواند نوع خاصی از احساس را به افراد القا نماید. اما تمام افراد در هر دوره ای، نیازمندی نوع خاصی از احساس است. به همین جهت باید فضای داخلی سازه شما ترکیبی از رنگ های مناسب باشد. این ترکیب همان موردی است که می تواند احساس نهایی شما را شکل دهد.
در واقع باید از نقش رنگ در دکوراسیون مطلع باشید و از رنگها به صورت مکمل هم استفاده کرد. پیشنهاد می شود که از یک رنگ خاص به تنهایی استفاده نکنید و حداقل از 2 رنگ مکمل برای زیبایی بیشتر استفاده کنید. اگر ترکیب رنگها به شیوه ای نامناسب صورت گیرد، بدون شک شما احساس ناخوشایندی در محیط مورد نظر خواهید داشت. همین فاکتور باعث شده تا تاثیر رنگها در دکوراسیون داخلی، به عالی ترین درجه خود برسد.
متاسفانه اغلب افراد اطلاعات کافی در این زمینه نداشته و به شیوه ای سر خود نسبت به ترکیب و تغییر رنگ دکوراسیون خانه خود اقدام میکنند. این موضوع در نهایت بر روی احساس آن ها موثر خواهد بود. چنانچه تمایل دارید تا بیشترین و البته بهترین تاثیر مثبت را از رنگ دکوراسیون خانه خود دریافت کنید، می توانید هم اکنون با کارشناسان ما در گروه خورشید دیزاین تماس حاصل فرموده و مشاوره های لازم در این زمینه را دریافت نمایید.
کاربرد و روانشناسی رنگ ها در طراحی معماری چیست؟
رنگها در دو بستر اصلی در محیط حضور می یابند:
۱. پوشش های اصلی فضاها شامل دیوارها، کف ها، سقف ها و درها.
۲. لوازم دکوراسیون شامل مبلمان، پرده ها، فرش و غیره.
در مقام مقایسه این دو قالب با هم، به لحاظ نقش دکوراسیونی شان در محیط وپوشش های فضا از اهمیت بیشتری برخوردار می باشند زیرا که نسبت به لوازم دکوراسیونی ثابت تر بوده و به گونه ای نقش پس زمینه را برای آن لوازم اجرا می کنند.
در میان این پوشش ها، دیوارها به جهت وسعت حضورشان در فضا، جایگاه ویژه ای داشته و میزان تأثیر گذاریشان بر دیگر لوازم دکوراسیونی بسیار چشم گیرتر است. گذشته از موضوع تأثیر بر روی دیگر لوازم محیط، دیوارها و رنگ انتخابشان در تغییر وسعت و نور فضا نیز بسیار مؤثر هستند.
روان شناسی رنگها می تواند فاکتور مهمی هم در فضای داخلی و هم در فضای خارجی خانه ها به شمار رود. به عنوان مثال اگر قصد فروش خانه خود را دارید یکی از بهترین کارهایی که می توانید برای جذب مشتری بیشتری انجام دهید رنگ کردن است. رنگ سفید یکی از گزینه هایی است که با انتخاب آن می توانید امید بیشتری به سریع تر فروش رفتن خانه خود داشته باشید.
ابتدا اجازه دهید در مورد فضای خارجی بحث کنیم.اگر میخواهید نمای خانه خود را رنگ کنید، رنگ نمای خانه های اطراف بسیار مهم هستند و رنگ خانه شما باید حتماً با آنها هماهنگی داشته باشد. خانه ای که نمای آن رنگ نامتعارفی داشته باشد می تواند زیبایی کل خانه های محله را بگیرد. در این قسمت چند پیشنهاد برای رنگ نما ارائه می شود: سفید استخوانی، آبی، کرم، بژ، سبز، زرد.
در انتخاب رنگ در و پنجره نیز باید دقت کنید. اگر آنقدر بودجه ندارید که کل خانه را رنگ کنید، بهتر است فقط درها و پنجره ها را رنگ کنید. در این میان درب ورودی از سایر بخش ها مهم تر است. رنگ آن را از میان خانواده رنگ های گرم انتخاب کنید که هر کس وارد خانه می شود با دیدن درب ورودی خوش آمد گرمی را احساس کند. آجری، قهوه ای سوخته و آبی و سبز پر رنگ جزء بهترین گزینه ها محسوب می شوند.
در فضای داخلی هم همین مطالب صدق می کنند. رنگهای روشن و خنثی اتاق را روشن تر و بزرگ تر جلوه می دهند و مثل همیشه سفید جزء اولین گزینه هاست. پیش از انتخاب رنگ برای فضای داخلی خانه حتماً به مبحث روان شناسی رنگها توجه داشته باشید. با این کار هم حالت های روانی ساکنین خانه تعدیل می گردد و هم هر کس وارد خانه شما می شود احساس صمیمیت بالاتری را از جانب شما دریافت می کند.
سخن پایانی
شما در این مقاله با تاثیر رنگها در طراحی داخلی آشنا شدید. همچنین از کاربرد و روانشناسی آنها آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.
سوالات متداول
انسان ها آن قدر پر رنگ است که نمی توان زندگی را بدون آن ها تصور کرد. رنگ ها بر روح و روان شما تاثیر می گذارند. انتخابِ رنگ در دکوراسیون و طراحی داخلی منزل نیز اهمیت زیادی دارد.
استفادۀ هوشمندانه و آگاهانه از رنگ در کنار جدیدترین مدل های طراحی دکوراسیون داخلی، انرژی و پویایی را به خانه تان هدیه می کند. از آنجایی که سایه ها و رنگ ها تاثیر زیادی بر محیط اطرافتان دارند، اول باید خودتان و روحیات تان را کاملاً بشناسید.