پارتیشن ها را می توان دیواره های نازک و سبکی نامید که برای تفکیک و تقسیم فضاهای داخلی به کار می روند. امروزه در ادارات هر یک از کارمندان به یک بخش مجزا نیاز دارند تا بتوانند ضمن کار در یک محیط مشارکتی، تمرکز کافی و مورد نیاز را نیز داشته باشند. طراحی داخلی ساختمان های تجاری و مبلمان اداری همواره برای مدیران ادارات و شرکتها و فضاهای خدماتی چون مهد کودک مسئله بوده است. اما باید بدانید کاربرد پارتیشن بندی به ادارات ختم نمی شود و گاهی در منازل نیز مورد استفاده قرار می گیرد. شما درباره انواع پارتیشن ها چه می دانید؟ آیا ویژگی های یک پارتیشن خوب را می شناسید؟ در این مقاله با ما همراه باشید تا بیشتر با این موضوع آشنا شویم.
پارتیشن چیست؟
پارتیشن به معنای قسمت بندی و جداسازی ست. با استفاده از پارتیشن بندی میتوان از فضای مورد نظر استفاده بهینه نمود. مثلا فضاهای بزرگ را میتوان به چند قسمت تقسیم بندی کرد و عملکردی متفاوت در هر بخش انجام داد. از پارتیشن بندی در انواع مکان های اداری، مسکونی و غیر مسکونی میتوان استفاده نمود و با تفکیک فضا چندین فضای کاربری طراحی و ایجاد کرد. هرسیستمی که بتواند فضا را تقسیم کند پارتیشن نامیده می شود. سیستم جدا کننده های کاذب که امروزه با نام پارتیشن شناخته می شوند نوعی تجهیزات تقسیم بندی فضاهای داخلی بوده که با هدف منظم کردن محیط و با پیش بینی قابلیت جابجایی طراحی و ساخته می شوند.
مزایای پارتیشن بندی چیست؟
- تفکیک و تقسیم فضا
- ایجاد محرمیت و یا مانعی برای دید
- نظمدهی و سازماندهی
- زیبایی و جلوگیری از یکنواختی
- قابلیت چند منظوره بودن و کاربرد متفاوت از یک فضای بزرگ
- به صرفهتر بودن نسبت به دیوار و سادگی نصب
معیارهای لازم یک پارتیشن بندی مناسب
- پارتیشن باید بتواند حریم خصوصی را به خوبی ایجاد کند. یعنی صدا و تصویر، بسته به کاربری و نیاز، نباید منتقل شود.
- نصب آن به طور ساده و اقتصادی انجام شود و با نوع سازه تناسب داشته باشد.
- پارتیشن باید دارای سطح مقطعی نازک باشد، تا از حداکثر سطح کف بتوان استفاده کرد.
- از مواد عایق، سبک، همگن، بادوام و مناسب با محل مورد استفاده، ساخته شده باشد.
- مقاومت کافی در برابر آتش، گرما، رطوبت، موریانه، قارچ و غیره داشته باشد.
- استقامت کافی برای تحمل بار تاسیسات بهداشتی، الکتریکی و سایر اتصالات را داشته باشد.
- پارتیشن باید به گونهای طراحی و نصب شود، که توزیع نور و صدا به هم نریزد. خصوصا فضاهایی که قرار است از هم نور بگیرند و یا حتی با یک وسیله گرمایشی و سرمایشی خنک و گرم شوند.
انواع پارتیشن بندی از نظر قابلیت جابجایی
از نظر نوع کارکرد و قابلیت جابجایی پارتیشن ها به دو دسته کلی تقسیم می شوند:
پارتیشن ثابت
پارتیشن ثابت بر روی زمین پیچ و مهره و نصب میشود. ارتفاع بعضی از این پارتیشن ها بلند است و به سقف متصل میشود و ارتفاع بعضی دیگر کوتاه میباشد.
پارتیشن متحرک
پارتیشن متحرک یا شناور همانطور که از اسمش پیداست قابل جا به جایی ست و میتوان محل قرارگیری آن را طبق دکوراسیون مورد نظر تغییر داد.پارتیشن متحرک به پارتیشنی گفته می شود که در حول محور ریل سقفی یا کفی قابلیت حرکت و جابجایی دارند.
از این نوع پارتیشن های اداری بیشتر در فضاهایی که می خواهند به صورت موقت دو فضا از هم جدا شوند استفاده می شود و یا مواردی که میخواهیم به صورت موقت دیواری داشته باشیم تا در صورت نیاز دو فضا را از هم جدا کنیم.
انواع پارتیشن بندی از نظر جنس
در ساخت پارتیشن اداری از متریال های گوناگونی استفاده می گردد.که هر پارتشن بسته به نوع مواد به کار رفته در آن نام گذاری شده است.
- پارتیشن بندی شیشه ای
- پارتیشن بندی MDF
- پارتیشن بندی PVC
- پارتیشن شیشه و MDF
- پارتیشن ام دی اف با پروفیل آلومینیومی
- پارتیشن شیشه ای با پروفیل آلومینیومی
پارتیشن شیشه ای
همان طور که از نام این پارتیشن مشخص است متریال اصلی به کار رفته در آن شیشه است.در پارتیشن اداری شیشه ای امکان استفاده از شیشه های مات شونده به جای شیشه های معمولی فضای مدرن کاری شما را کامل تر میکند.طراحی منحصر به فرد و نصب سریع و آسان از مهم ترین ویژگی های این نوع پارتیشن است.
پارتیشن آلومینیومی
به مجموعه پارتیشنهایی که در ساخت آن ها از فریم آلومینیوم استفاده می شود, پارتیشن آلومینیومی گفته میشود.این نوع پارتیشن ها را می توان با انواع دیگر ترکیب کرد. به عنوان مثال شیشه سکوریت ساده و یا ام دی اف و کرکره و… که می تواند به زیبایی و کاربرد این پارتیشن ها بیافزاید.
فریم این نوع پارتیشن اداری از آلومینیوم ساخته شده است، جداره آن با ام دی اف و شیشه تکمیل شده است .با توجه به استفاده شدن فلز آلومینیوم درآن ، سبک بوده، استحکام بالایی داشته و به راحتی جابه جا می شود. همچنین پارتیشن آلومینیومی در برابر رطوبت و تغییر دما مقاوم بوده و قابلیت بازیافت دارد.
پارتیشن بندی چوبی
در صورتی که بخواهید پارتیشن شما زیبایی بصری خاصی داشته باشد، می توانید از چوب راش در آن استفاده کنید. نوع PVC این محصول، دارای قیمت عالی و وزن بسیار سبک می باشد. تمیز کردن آن بسیار ساده است و با یک دستمال مرطوب به راحتی تمیز می شود.پارتیشن اداری چوبی میتواند فضای محیطی انعطاف پذیرتری را برای کار، مطالعه و سایر فعالیت ها ایجاد کنند. این پارتیشن ها تعدادی از مزایا را ارائه میدهند که سرمایه گذاری مقرون به صرفه و کارآمد را ایجاد میکنند.
پارتیشن ام دی اف
پارتیشن اداری ام دی اف همانطور که از نامش پیداست دارای قاب ام دی اف می باشد. از تمامی انواع پارتیشن ارزان تر است. در رنگ ها و روکش های مختلفی می توانند ایجاد شوند. ساخت این پارتیشن ها کار دشواری نیست و از نظر وزنی بسیار سبک می باشند.
پارتیشن بندی تک جداره
پارتیشن های تک جداره به صورت قاب هایی یک تکه با حالت ایستاده اند. وزن این پارتیشن ها سبک بوده و به راحتی میتوان آنها را جا به جا نمود. پارتیشن تک جداره ظاهری ساده دارد و تنوع در آن نسبت به پارتیشن های دو جداره کمتر است .معمولا در این نوع پارتیشن استفاده از یراق آلات اضافی مانند پرده کرکره مرسوم نمی باشد. قیمت این پارتیشن نسبت به پارتیشن های دو جداره ارزان تر است.
پارتیشن بندی دو جداره
در پارتیشن های دو جداره برای نگه داشتن پارتیشن از ستون استفاده نمیشود زیرا این پارتیشن ها به اندازه کافی مقاوم بوده و استحکام آنها باعث میشود بدون نیاز به ستون بر روی زمین قرار گیرند. در این نوع پارتیشن میتوان از پرده کرکره در فضای مابین شیشه ها استفاده نمود. یکی از مزیت های پارتیشن دو جداره عبور کابل های شبکه و سیستم در قسمت های پارتیشن است.
بطور تقریبی پارتیشن های دو جداره دو برابر مدل های تک جداره هزینه در بر خواهند داشت ولی آنچه در مدل های دو جداره قابل توجه است تنوع بیشتر در محصولات و زیبایی در مدل هایی ست که تا سقف امتداد دارند. پارتیشن های دو جداره وظیفه عایق صوتی را بر بهتر عهده دارند.
سخن پایانی
در این محتوا درباره پارتیشن بندی و انواع ان بر اساس دو معیار متفاوت سخن گفتیم. برای افزایش تمرکز کارکنان، لازم است بخش های مختلف فضا، مثل مکان های پر رفت و آمد، از جمله اتاق کپی و اتاق کارگزینی با کمک پارتیشن بندی از سایر بخش ها که رفت و آمد کم تری دارند، جدا شوند. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد. شما هم نظرات و تجربیات خود را در کامنت با ما به اشتراک بگذارید.