رنگبندی در دکوراسیونطراحی داخلی ساختمان

رنگ در دکوراسیون “ستون آرامش و زیبایی خانه”

از ابتدای تاریخ خانه محل آرامش بوده و تمام انسان‌ها همیشه در تلاش بوده­‌اند تا مأمن هرچند کوچک خود را به زیبایی و با ترکیب رنگ دلخواه بیارایند. اما در اغلب موارد، اگر فرد چیزی درباره رنگ ها نمی داند و اینکه چه ترکیباتی برای سبک منزل او عالی به نظر می رسد، نتایجش ممکن است دلنشین و یا کاربردی نباشد. در ادامه ی این مطلب به نکات پایه ای انتخاب رنگ در طراحی داخلی ساختمان، اشاره می کنیم.

چرخه رنگ

یکی از ابزار مهم برای انتخاب رنگ و نحوه قرارگیری و چگونگی ترکیب رنگها با یکدیگر، چرخه رنگ است. با استفاده از این ابزار، میتوانید نتیجه انتخاب رنگ در دکوراسیون را بدور از هر گونه حدس و گمان پیش بینی کنید.

چرخه رنگ

نگران نباشید، نیازی به ، بخاطر سپردن آن ندارید. وبسایتهایی مثل paletton به شما کمک می کنند تا چیدمانهای مختلف رنگی را ایجاد کرده و بهترین را انتخاب کنید.

اصول رنگ در دکوراسیون – مشخصه های رنگ

هر رنگ دارای سه مشخصه اصلی است

مشخصه های رنگ
  • ته مایه رنگ (hue): آنچه از یک رنگ به چشم ما می‌آید مثل: زرد، آبی، بنفش و…
  • خلوص رنگ (saturation): به میزان خلوص و روشنی رنگ از نظر ترکیب با رنگ خاکستری گفته می‌شود. هر چه خاکستری به رنگ اضافه شود، درجه خلوص آن کم می‌شود.
  • درجه و ارزش رنگ (value): به میزان روشنی و تاریکی یک رنگ در هنگام ترکیب با رنگ سفید وسیاه گفته می‌شود. سیاه و سفید به ترتیب کمترین و بیشترین ارزش رنگ را دارند.
از دست ندهید
سبک دکوراسیون بوهو یا بوهمی چیست؟ + چگونه اتاق خوابتان را به سبک بوهو بچینید تا خوابی آرام را تجربه کنید؟

برای استفاده از قوانین ترکیب رنگ در کوراسیون داخلی دانستن مشخصه‌های اصلی رنگ بسیار تاثیر گذار است. طیف رنگ‌ها و ترکیب آنها با هم به اندازه‌ای وسیع است که این امکان را برای شما بوجود می‌آورد، با هر سلیقه و نگرشی به انتخاب رنگ‌های مورد نظر پرداخته و از آنها برای رنگ بندی دکوراسیون منزل استفاده کنید.

اصول رنگ در دکوراسیون – ته رنگ، سایه و درجات رنگی

وقتی رنگ اصلی خود را انتخاب کردید، با ترکیب این رنگ با رنگهای خنثی ( مشکی،سفید،خاکستری) می توان تن های مختلفی از همان خانواده را بدست آورید، که عبارتند از :

  • ته رنگ (tint) :کمرنگ کردن یک رنگ با اضافه کردن رنگ سفید به آن
  • سایه (shade) :تیره کردن رنگ با اضافه کردن رنگ سیاه به آن
  • درجات رنگ (tone) :تیره کردن تدریجی رنگ با اضافه کردن خاکستری

اصول رنگ در دکوراسیون – گروه های مختلف رنگ

در هر چرخه رنگی دوازده رنگ یا فام وجود دارد،که عبارتند از:

گروه های مختلف رنگ
  • رنگهای اصلی(primary colors) :قرمز ، آبی و زرد. این رنگها به تنهایی در طبیعت وجود داشته و از ترکیب رنگهای دیگر به دست نمی آید.
  • رنگهای فرعی(secondary colors): نارنجی ، بنفش، سبز. از ترکیب رنگهای اصلی با یکدیگر به وجود می آیند.

قرمز+ آبی = بنفش

زرد+ آبی= سبز

زرد+قرمز= نارنجی

  • رنگهای گروه سوم (tertiary colors) :که شامل شش رنگ می باشد و از ترکیب رنگهای اصلی با دنگهای فرعی به وجود می آیند.
از دست ندهید
دکوراسیون شیک و مدرن برای اتاق کودک

قرمز+ بنفش= قرمز- بنفش

آبی + بنفش= آبی – بنفش

قرمز+ نارنجی= قرمز – نارنجی

زرد+ سبز= زرد – سبز

آبی + سبز= سبز-آبی

زرد+ نارنجی= زرد- نارنجی

اگر نمی دانید از کجا شروع کنید، بهترین نقطه برای شروع انتخاب یکی از همین دوازده رنگ به عنوان رنگ اصلی است.

انتخاب رنگ در دکوراسیون بر اساس دمای رنگ

همانطور که حتما تا بحال شنیده ‌اید، رنگ ‌ها به دو دسته گرم و سرد تقسیم می‌شوند. قرمز، زرد و نارنجی با نام رنگهای گرم، و آبی، بنفش و تعدای از سبزها به عنوان رنگ ‌های سرد شناخته می‌ شوند.

رنگ گرم

رنگ ‌های گرم به محیط مورد نظر شما، انرژی، سرزندگی و حرکت می ‌دهند در حالیکه رنگ‌های سرد در محیط ‌هایی که به آرامش و سکون نیاز دارند، استفاده می ‌شوند.

دقت کنید استفاده از رنگ های گرم در محیط های کوچک، شلوغ و کم نور ممکن است ایجاد احساس خفگی کند و یا برعکس، استفاده از رنگ های سرد در محیط های بزرگ نیز احساس سرد،خالی و نیمه تمام بودن را القا می کند.

انواع الگو برای انتخاب رنگ در دکوراسیون

به طور خلاصه می توان الگوهای رنگی را به سه بخش تقسیم کرد:

الگوی تک رنگ
  • الگوی تک رنگ (monochromatic): در این الگو تنها از یک رنگ استفاده می شود. برای جذاب تر کردن این الگوی رنگی می توان از تناژ های مختلف رنگ مورد نظر استفاده کرد. منظور از تناژ ترکیب رنگ با سفید، سیاه و خاکستری است.  سیاه و سفید هم محلی برایی استراحت چشم می آورد. پس از آنها به عنوان نقاط تاکیدی الگوی انتخابی خود استفاده کنید. الگوی تک رنگ سادگی و آرامش بخش بودن را برای محیط به ارمغان می آورد.
الگوی مکمل
  • الگوی مکمل (complementary color scheme) : یکی از ساده ترین الگوهای رنگی، الگوی مکمل است. این الگو شامل استفاده از دو رنگ مکمل که در دو سر قطرهای چرخه رنگ قرار دارند، می باشند. معمولا یکی از رنگ ها به عنوان رنگ اصلی انتخاب می شود. و آن دیگری به عنوان رنگ دوم یا تاکیدی (accent) استفاده خواهد شد.  این الگو دارای کنتراست خیلی زیادی است. بنابراین بهتر است در سطوح کوچک یا برای جلب توجه یک المان بکار برده شود. بهتر است بیشتر از 60 درصد از فضا را به رنگ اصلی اختصاص دهیم. تخاب رنگ غالب بستگی به نور فضا دارد. مثلا اگر نور طبیعی خوب داشته باشیم، رنگ غالب را سرد انتخاب می کنیم. اگر نور طبیعی کمی داشته باشیم رنگ غالب از تن های گرم تر انتخاب می شود. استفاده از رنگ های خنثی را در دکوراسیون فراموش نکنید. چرا که باعث ایجاد ارتباط بهتر در فضا و از خستگی چشم جلوگیری می کند.
الگوی هماهنگ
  • الگوی هماهنگ (harmonious): انتخاب رنگ های مجاور روی چرخه رنگ که الگوی آرام بخش بوده و در طولانی مدت باعث خستگی و دلزدگی نمی شود. کنتراست این الگو پایین بوده و در فضاهای غیر رسمی تر مانند اتاق های خواب یا نشمین های خصوصی استفاده می شود.
از دست ندهید
پنجره ها و نقش آن ها در طراحی داخلی

سخن پایانی

در این نوشته در مورد اصول رنگ در دکوراسیون خانه و نکاتی در خصوص انتخاب رنگ در محیط های متفاوت سخن گفتیم. به طور کلی, آن ها به رنگ ها به روش های مشابهی واکنش نشان می دهند, اما اثرات آن برای هر فرد یک سان نخواهد بود. برای مثال, یک رنگ خاص می تواند به طور ناخود آگاه برخی از خاطرات و یا احساسات شما را بیدار کند, این می تواند برای شخص دیگری هم رخ دهد, اما احساسات و خاطرات متفاوت هستند. یک مثال دیگر, رنگ سیاه است که بسیاری آن را با عزاداری و یا چیزهای غم انگیزی مرتبط می دانند، در حالی که برخی دیگر ممکن است دوست داشته باشند و احساس خوبی بگیرند. استفاده از روان شناسی رنگ ها در طراحی داخلی تضمین نمی کند که برای هر فرد در خانه دقیقاً یک حس را منتقل کند.

سپاس که در مجله مبلمان و دکوراسیون منزل همراه ما بودید. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد. شما هم نظرات و تجربیات خود را در کامنت با ما به اشتراک بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا