دکوراسیون آشپزخانه

مهمترین نکات طراحی آشپزخانه | اصول طراحی کابینت ها در آشپزخانه استاندارد

آشپزخانه شما در هر شکل و اندازه ای که باشد، برای آنکه کارایی بهتری داشته و زیباتر بنظر بیاید؛ لازم است اصولی در طراحی آن رعایت شود. در دکوراسیون آشپزخانه، جنس کابینت ها و کف آشپزخانه و بسیاری موارد دیگر بسیار پراهمیت هستند. رعایت اصول اولیه بسیار حائز اهمیت هستند. مثلا مساحت آشپزخانه باید در حداقل­ ترین اندازه خود؛ حدود 5/5 متر مربع باشد. در این صورت فقط وسایل ضروری در آشپزخانه جای می­ گیرند. برای اینکه از آشپزخانه به عنوان فضایی برای صرف غذا استفاده شود باید مساحت بیشتری داشته باشد. کابینت ها مهمترین اجزاء سازنده‌ی آشپزخانه هستند. پیش از هر چیز با انواع سبک کابینت آشپزخانه آشنا شوید. در این مقاله با ما همراه باشید تا اطلاعات لازم در این زمینه را با هم مرور کنیم.


فهرست مطالب:


اندازه های استاندارد در طراحی کابینت آشپزخانه

ارتفاع کابینت های بالایی: باید با توجه به قد شخص تعیین شود اما معمولا بین ۵۰ تا ۹۰ سانتی متر می باشد.
ارتفاع کمدهای عمودی یا باکس ها: معمولا بین ۱۸۰ تا ۲۲۰ سانتی متر می باشد البته این اندازه بسته به قد شخص و ارتفاع کف از سقف نیز دارد.

ارتفاع کابینت آشپزخانه


ارتفاع کابینت های پایینی: معمولا بین ۷۰ تا ۷۵ سانتی متر است البته که قسمت پاخور هم به این میزان اضافه می شود و معمولا ارتفاعی به اندازه ۱۰ تا ۱۸ سانتی را شامل می شود.
ارتفاع کانتر: برای صرف غذا بین ۸۹ تا ۹۱ سانتی متر در نظر گرفته می شود. این ارتفاع مناسبی برای صرف غذا و یا حتی آماده سازی آن است.

انواع کف آشپزخانه

انتخاب کف از موارد مهم اصول طراحی آشپزخانه است و فقط از جنبه زیبایی شناسی اهمیت ندارد. باید به این توجه داشته باید که کف آشپزخانه قرار است تا سال ها وزن زیادی را تحمل کند. و همچنین باید به صورتی باشد که مفصل های شما با راه رفتن روی آن احساس ناراحتی نکند. برای انتخاب کف گزینه های زیر را پیش رو دارید:

کاشی: یکی از رایج ترین انتخاب ها برای کف آشپزخانه است. کاشی بو و باکتری را به خود جذب نمی کند و زیر استفاده زیاد هم سالم می ماند. اگرچه ممکن است به دلیل سخت بودن کاشی ها با ایستادن روی آنها راحت نباشید.

کف کاشی

چوب سخت: چوب سخت مخصوصا اگر بلوط باشد با نگهداری مناسب می تواند زیبا به نظر برسد. اما به راحتی آسیب پذیر و ممکن است با پنجه های حیوانات خانگی یا کفش های پاشنه بلند دچار خط و خش شود.

از دست ندهید
معرفی انواع جنس کابینت آشپزخانه + بررسی مزایا و معایب آنها

بامبو: ظاهری متمایز و دوام خوبی دارد اما مانند چوب می تواند آسیب پذیر باشد.

لمینت: قیمت نسبتا ارزانی دارد و به راحتی قابل نصب است. ضد لکه است و به راحتی قابل تمیز کردن. اما ممکن است با آب آسیب ببیند زیرا آب می تواند به شکاف های خالی بین تخته ها نفوذ کند که قابل تعمیر هم نیست.
چوب پنبه: به خاطر حالت اسفنجی که دارد برای راه رفتن بسیار راحت است و عایق صدا هم محسوب می شود. تمیز کردن و نصب راحتی دارد. چوب پنبه هم مانند لمینت با نفوذ آب به لبه هایش آسیب می بیند.

آشپزخانه با کف چوب پنبه


مشمع : مشمع یک ماده قدیمی است که در ساخت وینیل به کار می رود ولی بر خلاف وینیل از مواد طبیعی ساخته شده و آنتی باکتریال است. در طرح ها و رنگ های گوناگون موجود است و حتی بعضی از آنها با پنبه زیرسازی شده تا نرم تر باشند.

انواع رویه کابینت ها

سنگ های صنعتی: رایج ترین سنگ صنعتی معمول برای رویه کابینت کوارتز است. قیمت مشابهی به سنگ های گرانیتی دارند اما به خاطر صمغ کاجی که در آنها به کار رفته دوام بهتری دارند و نگهداری از آن ها هم آسان تر است. از همه مهم تر کوراتز ضد لک است و لازم نیست مانند دیگر سنگ ها آب بندی شود.

سنگ های طبیعی: گرانیت همیشه جز پرطرفدارین رویه های کابینت به خاطر شکل طبیعی اش است. گرانیت سطح سختی دارد برای همین هم بادوام است اما معمولا برای جلوگیری از لک شدن آب بندی می شود. دیگر سنگ های طبیعی شامل مرمر، آهک و سنگ صابون هم وجود دارند که با اینکه نرم تر هستند نیاز به مراقبت بیشتری دارند.

رویه کابینتی سنگ
رویه کابینت از سنگ طبیعی

سطح جامد: استیل هنوز با نام تجاری Corian شناخته می شود، این رویه های جامد کابینت مقاومت بالایی در برابر خراش و لکه دارند. با این حال به راحتی توسط قابلمه یا ماهیتابه داغ آسیب می بینند.

از دست ندهید
اصول طراحی و ساخت یک پنتری زیبا و کاربردی

چوب: رویه چوب به راحتی تمیز می شود و نگهداری از آن آسان است اما ممکن است با آب آسیب ببینند. هنوز هم برای بعضی از مناطق آشپزخانه چوب بهترین جلوه را دارد.

بتن: بتن نمای صنعتی به آشپزخانه می دهد اما باید چهار بار در سال آب بندی شود. بتون همچنین ضد خش و در برابر حرارت مقاوم است.

لمینت پلاستیک: مقرون به صرفه ترین گزینه است و در رنگ ها و طرح های مختلفی عرضه می شود اما با حرارت آسیب می بیند.


حداکثر فاصله بین وسایل مهم در آشپزخانه

نکته مهم دیگر در اصول طراحی آشپزخانه، رعایت حداکثر فاصله بین لوازم اصلی آشپزخانه است. دلیل اهمیت این موضوع این است که طول اضلاع مثلث کار آشپزخانه، مشخص کننده فاصله این سه وسیله اصلی یعنی اجاق گاز، یخچال و ظرفشویی از یکدیگر است. بازهم بدلیل آنکه این مسیر دائماً باید توسط شخص استفاده کننده از آشپزخانه طی شود، نباید فاصله بین آنها طولانی تر از حد لازم باشد.

فاصله وسایل مهم در اشپزخانه

این فاصله معمولاً نباید بیش از ۲ متر و ۷۵ سانتیمتر در نظر گرفته شود. یعنی مسیری که از مقابل هر یک از این سه وسیله تا مقابل وسیله دیگر حرکت می کنیم، نباید بیش از ۲ متر و ۷۵ سانتیمتر باشد. طولانی تر بودن این فاصله باعث فعالیت غیر ضروری و خستگی بیش از حد نیاز، در زمان کار در آشپزخانه می شود. در نهایت، محیط مثلث کار در آشپزخانه یا همان مجموع فاصله سه وسیله از یکدیگر، نباید از حداکثر ۸ متر بیشتر باشد. البته لازم به ذکر است که ابعاد و فاصله های تعیین شده در این بخش، تنها یک توصیه می باشند و استاندارد دقیق و یکسانی در تمامی منابع معماری داخلی وجود ندارد.

اصول طراحی آشپزخانه

درک نادرست در طراحی اصولی آشپزخانه باعث ایجاد اشتباهات فراوان در طراحی این فضا می گردد.

عناصر عمودی در طراحی داخلی آشپزخانه

حرکت های عمودی که شامل ویترین ها کابینت ها و کاشی ها می شود:

با تاکید کردن بر ارتفاع عناصر عمودی آشپزخانه و باریک ‌تر و بلندتر نشان دادن آنها می‌ توانید از نظر دید ارتفاع کم فضا هایی که کوتاه هستند را جبران کرد.

از دست ندهید
بررسی چیدمان سه عنصر پر کاربرد در آشپزخانه + کلیدی ترین نکات و اصول طراحی دکوراسیون داخلی آشپزخانه چیست؟

عناصر افقی در طراحی داخلی آشپزخانه

حرکت های افقی آشپزخانه مانند چیدمان کاشی و کابینت آشپزخانه دیواری و زمینی.

اگر قصد دارید در طراحی داخلی آشپزخانه فضا  بزرگ تر از آنچه که هست به نظر برسد پیشنهاد ما این است که در طراحی داخلی به حرکات افقی اهمیت داده و بر کشیده تر شدن خطوط افقی تاکید کنید. این ایده برای فضاهای کم عرض بسیار مفید و موثر می باشد.

طراحی کف

اگر جنس کف آشپزخانه شما از جنس دیوارهای آشپزخانه باشد و با آن هماهنگی ایجاد کند به این معنا است که  کابینت های آشپزخانه از بقیه فضا جدا می باشد ولی اگر کف آشپزخانه از جنس صفحه کابینت باشد به نسبت هماهنگی بیشتری بین کابینت آشپزخانه و کف ایجاد میشود.

طراحی سقف

در فضایی که چهار دیوار یک سقف و یک کف است، یک ششم فضای ما سقف محسوب می‌ شود. بنابراین طراحی آن بر روی فضا تاثیر چشمگیری می گذارد.

نورپردازی آشپزخانه

به عنوان مثال برای این قسمت می‌توان با استفاده از رنگ های زیبا و جذاب و همچنین هماهنگ با رنگ های استفاده شده در فضای آشپزخانه یا با استفاده از نورپردازی مناسب اختلاف سطح و استفاده از فلز، چوب و غیره سقفی زیبا برای آشپزخانه طراحی کرد.

طراحی دیوارها

از دیوارهای خالی آشپزخانه می‌توان فضایی برای آویزان کردن وسایل دکوری قدیمی مانند ظروف مسی و غیره استفاده کرد. همچنین می توان با رنگ کردن آن به یک رنگ متفاوت دیگر و یا تزیین آن با استفاده از یک جنس از نوعی وسیله که در آشپزخانه استفاده نشده باشد می توان تا حدی افکار بیننده را تحریک کرد.

بهترین سطح برای ایجاد تنوع در طراحی داخلی دیوار محسوب می شود. ایجاد تنوع یکی از روش‌ های بسیار مهم در طراحی داخلی می باشد.

نورهای مصنوعی و طبیعی

هر چه فضا روشن تر و پر نور تر باشد هم بر روحیه افراد تاثیر بهتری می‌ گذارد و هم جذاب تر خواهد بود.

نوردهی آشپزخانه
نوردهی آشپزخانه
نوردهی آشپزخانه

به  مراتب  نور طبیعی زیباتر از نور مصنوعی می باشد بنابراین بهتر است که بیشترین بهره را از نور طبیعی در فضای آشپزخانه بهره ببرید اما اگر فضای آشپزخانه شما کم نور می باشد می توانید با استفاده از نورپردازی درست و اصولی فضای روشنی را ایجاد کنید.

از دست ندهید
7 سوال مهم در خصوص آشپزخانه‌های مات و پاسخ‌های لاریسا دکو

انتخاب رنگ

پارامترهای انتخاب رنگ در طراحی اشپزخانه به سه موضوع مرتبط می شود:

  • هر کدام از سبک های طراحی داخلی دارای یک سری رنگهای مختص خود هستند. به غیر از آن رنگ ها ، سایر رنگها هماهنگی لازم را ایجاد نخواهد کرد.
  • هماهنگی رنگ با دیگر وسایل آشپزخانه و سایه های استفاده شده در فضای خانه.
  • سلیقه شخصی افراد و یا طراح.

انتخاب صفحه رو کابینتی

فارغ از انتخاب درست رنگ ،جنس و اندازه یک کابینت آشپزخانه انتخاب صفحه رو کابینتی نیز از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

روکابینتی

انتخاب صفحه روی کابینت یکی از مهمترین گزینه های می باشد. این انتخاب نیازمند شناخت کافی است کیفیت قیمت و جنس این عنصر می‌باشد. در آشپزخانه بیشترین فعالیت های روزمره بر روی کانتر صورت می‌ گیرد.

استفاده از بافت ها در طراحی آشپزخانه

بافت اجناس در طراحی و معانی طرح تاثیر گذاشته و از اهمیت ویژه ای برخوردار است به عنوان مثال کاشی آشپزخانه هم می‌ تواند درخشان و براق باشد و هم می تواند تیره رنگ و دارای ساختاری زبر باشد بنابراین تنها انتخاب رنگ و طرح یک کاشی کافی نبوده و بافت و ساختار  نیز می ‌توانند در یک فضا  هماهنگی لازم را ایجاد کنند.

اصول چیدمان استاندارد لوازم در طراحی آشپزخانه

_ در کنار اجاق گاز و یخچال و سینک ظرفشویی بهتر است به اندازه کافی کابینتهای زمینی در نظر گرفته شود تا در زمان استفاده از هر یک از این وسایل، امکان استفاده از صفحه روی این کابینتها بعنوان میز کار فراهم باشد.

جایگاه لوازم آشپزخانه

_ معمولاً بدلیل رطوبت زیاد سینک ظرفشویی و کابینتهای اطراف آن، بهتر است سینک در نزدیکی پنجره آشپزخانه و بازشو آن قرار بگیرد تا هم تابش نور خورشید و هم جریان هوا در این بخش از آشپزخانه وجود داشته باشد.

_ یخچال وسیله ای در خانه است که بیش از سایر لوازم آشپزخانه توسط تمامی اعضای خانه مورد استفاده قرار می گیرد. بنابراین بهتر است یخچال را در نزدیکی درب ورود و خروج آشپزخانه قرار دهیم تا دسترسی آن راحت تر باشد. همچنین تا حد ممکن بهتر است محل و زاویه چیدمان یخچال به نحوی باشد که با باز شدن درب یخچال، داخل آن بطور کامل از سمت سالن یا پذیرایی خانه دیده نشود. البته محل قرارگیری یخچال باید به نحوی انتخاب شود که مانع عبور و مرور نشده و درب یخچال بطور کامل و بدون مزاحمت تا انتها باز شود تا امکان نظافت و استفاده کامل از آن وجود داشته باشد.

جایگاه لوازم آشپزخانه
جایگاه لوازم آشپزخانه

_ در مورد محل قرار گیری اجاق گاز در نقشه آشپزخانه نیز در بخش قبلی نکات مهم مربوط به آن بیان شد که رعایت آنها همچون مواردی که در این بخش اشاره شد یک توصیه نیست بلکه رعایت آنها ضرورت داشته و باید به آن موارد حتماً توجه شود.
_ برای جانمایی ماشین ظرفشویی در نقشه آشپزخانه، محل آن باید در کنار سینک ظرفشویی باشد. دسترسی بین سینک ظرفشویی و ماشین ظرفشویی در اصول طراحی آشپزخانه موضوع بسیار مهمی است که باید حتماً به آن توجه شود.

از دست ندهید
پیشنهادهایی برای طراحی داخلی رستوران

سخن پایانی

آشپزخانه قلب تپنده خانه است. توجه به طراحی و دکوراسیون این بخش مهم، بسیار حائز اهمیت است. برای انتخاب های بهتر اجزاء، باید اطلاعات کافی در مورد آن ها بدست آوریم. در این مقاله سعی شد درباره موارد مهم سخن گفته شود. اگر نظرات بیشتری در این باره دارید، آن را با ما شریک شوید.

سوالات متداول

منظور از مثلث کار در طراحی آشپزخانه چیست؟

منظور از مثلث کار در طراحی آشپزخانه، مثلثی فرضی است که از قرارگیری سه وسیله مهم آشپزخانه یعنی یخچال، اجاق گاز و سینک ظرفشویی ایجاد می­ شود. با در نظر گرفتن این مثلث؛ دسترسی به بخش ­های مختلف راحت­ تر می­ شود. بهتر است فاصله بین سه وسیله مهم آشپزخانه حداقل 1 متر و 20 سانتیمتر و حداکثر فاصله بین آنها 2 متر و 75 سانتیمتر باشد.

حداقل عرض استاندارد فضای آشپزخانه چقدر است؟

فضای آشپزخانه مسکونی باید حداقل ۱٫۸ متر، عرض داشته باشد. در مورد آشپزخانه هایی که بصورت دیواری تعبیه می شوند، باید فضایی به عرض حداقل ۹۰ سانتیمتر بعنوان فضای کار مقابل کابینتها و کمدهای آشپزخانه در نظر گرفته شده باشد.

کابینت ممبران چیست؟

کابینت ممبران به کابینتی می گویند که در آن از روکش ممبران استفاده شده است. بهتر است بگوییم که ممبران یا وکیوم یکسری روکش پی‌وی‌سی هستند که بر روی متریال های گوناگون مثل ام دی اف خام، چوب یا نئوپان کشیده می‌شوند و به آن متریال خام زیبایی و دوام می‌دهد. غالبا این روکش‌های پی‌وی‌سی بر روی‌ام دی اف خام کشیده می‌شوند و متریال خام کابینت‌های ممبران بیشتر ام دی اف می باشد

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا