نگهداری و مراقبت از کودکان نوپا یکی از مهمترین دغدغۀ خانمهای خانهداری است که در کنار مراقبت و پرورش کودک خود به زمانی برای رسیدگی به امور منزل نیاز دارند. مادران همیشه از اینکه کودک نوپای خود را وارد محیط آشپزخانه کنند ترس دارند. چراکه محیط و وسایل استفاده شده در آشپزخانه، همه و همه خطرات زیادی برای حضور کودکان آسیبپذیر در آشپزخانه به وجود میآورد.
1- استفاده از دستگیره کابینت مخفی، اولین راه برای حفظ ایمنی کودکان
یکی از مهمترین و اصلیترین مواردی که کودکان کنجکاو و دوستداشتنی را به محیط آشپزخانه میکشاند. به دست گرفتن و باز کردن درب و دستگیره کابینت های آشپزخانه است. با توجه به اینکه محتویات کابینتها از انواع ظروف چینی، بلور و سایر لوازم آشپزخانه تشکیلشده است. باز کردن درب کابینت بهمنزله وسوسه بیشتر کودک برای لمس کردن این دسته از وسایل آشپزخانه خواهد بود. اما چطور میتوان کودک را از باز کردن درها منع کرد؟
استفاده از قفل در کابینت برای ایمنی کودک در آشپزخانه
برای رفع این مشکل یکراه حل ساده و کاربردی به شما پیشنهاد میدهیم. شما میتوانید بهجای استفاده از دستگیرههای مدرن و کلاسیک، با جایگزینی دستگیره کابینت مخفی مشکل باز و بسته شدن دربها توسط کودک خود را تا همیشه حلشده بدانید زیرا زمانی که کودک با کمدهای دربسته و بدون دستگیره مواجه میشود، کنجکاوی کمتری برای باز کردن آن دارد. شما میتوانید این نوع از دستگیرهها را از فروشگاه اینترنتی تجهیز کابین بهصورت آنلاین تهیه کنید و با خیال راحت از آنها استفاده کنید.
2- محافظ درب کابینت برای کودکان، یک نکته ساده و کاربردی
حالا شاید شما اصلاً شرایط تغییر دستگیرههای کابینت منزل را نداشته باشید. در این صورت چهکار باید انجام دهید؟
راهحل باز هم آسان است! اگر کابینتهای منزل شما از دستگیرههای نگیندار و مدرن ساختهشده است، تنها راهی که در مقابل دارید، قفلکردن کابینت ها است.
3- از کابینتها و کمدهای آرامبند در آشپزخانه استفاده کنید
یکی دیگر از راهحلهایی که موجب ایمنی بیشتر کودکان و حتی بزرگسالان در آشپزخانه میشود. استفاده از کمد و کابینتهایی است که با لولا گازور آرام بند کابینت ساختهشدهاند.
البته این روزها همه کمدها و کابینتها قابلیت آرام بازشو دارند به همین خاطر لازم نیست نگرانی از این بابت داشت باشید.
4- استفاده از درپوش محافظ شیر گاز برای ایمنی کودکان
از درپوش محافظ پریز برق و گاز غافل نشوید.
درپوشها یکی از قدیمیترین مواردی هستند که از سالهای دور بهعنوان ابزاری برای محافظت و جلوگیری از بروز خطر از آن استفاده میشود. در نظر داشته باشید که شما میتوانید با کمک در پوشهای پلاستیکی ویژه بستن پریزهای برق، از خطر دستکاری و کنجکاوی کودک خود به پریزهای برق جلوگیری کنید.
البته جدیداً برای شیر گاز آشپزخانه هم درپوشهای مخصوصی تهیه و تولید شده است. این درپوشها هم میتوانند بسیار کارساز و مفید باشند زیرا شیر گاز آشپزخانه هم همیشه نظر کودکان کنجکاو را به خود جذب میکند.
5- استفاده از محافظ لبه میز برای کودکان راهی برای حفظ ایمنی
گوشه نوکتیز کمد، میز و کابینتها همگی در هنگام رفتوآمد کودکان نوپا خطرآفرین هستند. اگر بچهها با شیطنت و کنجکاوی وارد آشپزخانه شوند، قطعاً خطر ضربه خوردن سر و دستها به لبه کمدها آنها را تهدید خواهد کرد.
6- نرده محافظ کودک، بهترین راه برای جلوگیری از ورود کودک به آشپزخانه
با توجه به اینکه راههای بسیار زیادی برای حفظ ایمنی کودکان در حین ورود به آشپزخانه وجود دارد اما باز هم نمیتوان خیلی از خطرات حضور کودک در آشپزخانه را نادیده گرفت. به همین جهت، والدین میتوانند با بهکارگیری نردههای محافظ کودک که در جلوی درب ورودی آشپزخانه نصب میشود، از ورود فرزندان خود به داخل آشپزخانه جلوگیری کنند.
این نردهها کارایی بسیار سادهای دارد و والدین میتوانند با نصب ساده آنها به پایه میز و کابینت و یا دیوارههای اصلی ورود به آشپزخانه، مانع خوبی برای حضور کودک در آشپزخانه ایجاد کنند.
چطور کودک خود را از خطر دور نگه داریم؟
- اگر در آشپزخانه فضای زیاد و کافی دارید می توانید بخشی از آن را مخصوص بازی کردن کودک خود درنظر بگیرید،تا در زمانی که در آشپزخانه مشغول به کار هستید بتوانید مراقب کودک خود باشید، البته این را در نظر داشته باشید که این فضا باید کاملا ایمن باشد و نکات ایمنی که به آنها اشاره شد را شامل شود.
- مراقب نوشیدنی های گرم باشید ،تا جایی که امکان دارد هرگونه نوشیدنی گرم و داغ را از دسترس کودکان دور کنید، هنگام دادن نوشیدنی به شخص دیگر مراقب باشید و زیر پایتان را نگاه کنید تا کودک در اطرف شما نباشد.
- کلیه ی لبه های تیز در آشپزخانه از گوشه های میز و کابینت گرفته تا لبه های دیوار و پله همگی باید ایمن شوند ، برای ایمن سازی گوشه های تیز و لبه های سخت ومحکم ، محافظ های مختلفی چون محافظ گوشه و محافظ لبه در رنگ ها وشکل های گوناگون وجود دارد ، این محافظ ها جنس نرم و حالتی ارتجاعی دارند و هنگام برخورد کودک با لبه های تیز و سخت شدت و قدرت ضربه را به حداقل می رسانند و از آسیب دیدگی جلوگیری می کنند.
ترفندهای ایمنی آشپزخانه:
- لبه های تیز را پوشانده تا از خطرات آن جلوگیری شود.
- وسایل برقی را از دسترس کودکان خود خارج کنید.
- در صورت وجود تراس یا پنجره در آشپزخانه، از حفاظ استفاده کنید.
- کابینت هایی که در پایین قرار داشته را قفل مخصوص کودک بزنید.
- ظروف شیشه ای یا چینی که شکستنی است را در کابینت های پایین قرار ندهید.
- مواد شوینده را از دسترس کودکان دور نگه دارید.
- قفل کودک وسایل برقی را فعال کنید.
- وسایل برقی همچون چرخ گوشت، آبمیوه گیری و…
- سماور یا چای ساز و هر گونه وسیله داغ را در دسترس کودک قرار ندهید.
- میزهایی با پایه یا گوشههای تیز نیز برای کودک خطر آفرین بوده از این رو با فومهای مخصوص آن را بپوشانید.
- پس اگر کودک کنجکاوی داشته، جلوی اکتشافهای او را نگیرید، بلکه با این روشها آشپزخانه کودکانه طراحی کنید.
نکات تکمیلی برای ایمن نگهداشتن محیط آشپزخانه:
در این مقاله پنج راه ساده و کاربردی به جهت تقویت ایمنی کودکان در آشپزخانه را با هم بررسی کردیم.
برای مثال: انداختن فرش یا قالیچه در آشپزخانه هم میتواند یکی از همین راهها باشد چراکه با توجه به زمین خوردن زیاد کودکان روی زمین، عدم استفاده از فرش و قالیچه موجب میشود تا خطر افتادن کودک روی سرامیکهای سخت و سفت بالا رود.
سخن پایانی
شما در این مقاله با راه های تقویت ایمنی کودکان در آشپزخانه آشنا شدید. همچنین با انجام این کارها آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.