امروزه طراحی داخلی مطب و بیمارستانها نسبت به سالهای گذشته تغییرات چشمگیری داشته. طراحی ها با توجه به تغییر نگاه به مسئله درما#part-oneن دستخوش تحولات بسیاری شده است. در واقع این تغییرات باعث شدهاند که طراحی داخلی مطب و کلینیکهای پزشکی بر مبنای آسایش و راحتی مراجعان انجام شود. فضای خشک و بی روح آنها به مکانی آرامش بخش و دلپذیر تبدیل گردد. حس شما نسبت به انتظار در مطب های مختلف چه بوده است؟ آیا فکر می کنید در آرامش فکری شما قبل و در حین معاینه و درمان موثر است؟ در طراحی داخلی مطب خود شما باید این فضا را به شادترین مطب دنیا تبدیل کرده باشید.
طراحی داخلی مطب نوعی سرگرمی و کار خلاقانه است که نیاز به صرف هزینه زیادی هم ندارد. تزیین مطب دکتر به شیوهای گرم، استقبالگر ، شیک و ماهرانه، یک راه عالی برای ایجاد ارتباط با بیماران است. چنین کاری موثر در خلق یک تصویر حرفهای پزشکی معتبر است.
فهرست مطالب
نکات طراحی داخلی مطب
استفاده از رنگهای روشن و توجه به نورپردازی
واقعیت این است که دیگر زمان طراحی مطب به صورت فضایی کسالت آور و کم نور با دیوارهایی به رنگ تیره به پایان رسیده است. در سالهای اخیر سعی طراحان داخلی و معماران بر این بوده است که در طراحی مطب دندانپزشکی با استفاده از رنگهای روشن و جذاب و همچنین بهره گیری از نورپردازی مناسب و به خصوص نور طبیعی محیطی دلپذیر و آرامش بخش خلق نمایند. به این ترتیب به آرامش روانی و جسمی بیماران کمک نمایند.
طراحی پلان به شکل باز
از تغییرات مهم دیگری که در طراحی داخلی مطب و مراکز درمانی به وجود آمده است میتوان به طراحی پلان این مراکز اشاره کرد. قبلاً پلان مراکز درمانی از الگوی ثابتی پیروی میکردند.این طراحی ها معمولاً به شکل خطی بودند. اما در طراحی پلان بخش درمانی در مطبهای امروزی از پلان باز استفاده میشود. گاها ممکن است پارتیشنهایی نیز در بخشهایی از آن به کار رود.
استفاده از پلان باز در طراحی داخلی مطب دندانپزشکی و به طور کلی در مراکز درمانی باعث میشود که محیط روشنتر و دلبازتر به نظر بیاید.
به کار بردن آثار هنری در طراحی داخلی مطب
از موارد دیگری که در طراحی داخلی مطب محیطی خوشایند را ایجاد می نماید، به کار بردن آثار هنری است. آثاری مانند تابلوهای نقاشی،عکسهای زیبا و حتی مجسمههای خاص از این دست هستند. چنین مواردی می توانند دکوراسیون داخلی مطب را گرمتر و صمیمیترنموده و انتظار را برای مراجعان آسانتر میکند.
طراحی و انتخاب کانتر منشی مطب
میز منشی مطب یا کلینیک باید دقیقا مطابق با نیازهای فضا برنامه ریزی شود. بر اساس اینکه چند نفر قرار است پشت این میز قرار بگیرند و بنشینند و کار کنند و بر اساس تعداد پرونده های و نوع کار آنها بزرگی و کوچکی و جای میز منشی مشخص می شود . میز منشی معمولا نقطه کانونی یک مطب است. اولین جایی است که بیمار و همراهانش بلافاصله پس از ورود به آن مراجعه می کنند. باید حس امنیت و راحتی با آن داشته باشند .
میز هایی که جلو صورت افراد یک شیشه ضخیم می کشد و شما مجبورید از حفره هایی کوچک با منشی صحبت کنید ابدا حس خوبی به افراد نمی دهد.
به کار بردن مبلمان راحت به جای مبلمان اداری
نکته دیگری که در طراحی داخلی مطب به شکل مدرن و امروزی میتوانید به کار ببرید استفاده از مبلمان راحت و خانگی به جای ردیف صندلیهای کنار هم است. با این کار دکوراسیون داخلی مطب دنجتر و خودمانیتر شده و امکان تعامل افراد با یکدیگر به وجود میآید.
دیگر نکات طراحی داخلی مطب
- برای جلب اعتماد بیشتر مراجعه کنندگان، قرار دادن دیپلمها و گواهیهای کسب شده روی دیوار به صورت قاب شده روشی عالی به نظر میرسد.
همچنین در انتخاب رنگ اتاق انتظار و اتاق پزشکان، باید هوشمندانه عمل کنید. در رنگبندی اتاق پزشکان، باید از رنگهای آرامشبخش استفاده کرد تا حس آرامی به بیمار القا کند. رنگ بندی اتاق انتظار هم باید به گونهای باشد که شادی و نشاط را در بیمار افزایش بدهد. همچنین سبب سرگرمی وی شود. در بسیاری از مطب و درمانگاههای پزشکی، از رنگهای مناسب آبی و سفید و سبز استفاده میشود. - برای تسکین درد بیماران، استفاده از تزئینات طبیعی مانند: گل، آکواریوم ماهی ها، درختچهها یا گلخانههای طبیعی در مطب پیشنهاد میشود. همچنین میتوانید برای افزایش آرامش بیماران، موسیقی ملایمی در اتاق انتظار پخش کنید. البته توجه به میزان صدای موسیقی و موقعیت بیماران مهم است.
- پیش از آنکه بر روی این پروژه آغاز به کار کنید، بسیار مهم و حیاتی است که درک روشنی از نوع خدمات پزشکی که قرار است ارائه شود، داشته باشید. به طور ایدهآل، دکوراسیون باید انواع آمار جمعیتی بیماران را منعکس کند. برای مثال، طراحی داخلی مطب پزشک اطفال باید دارای اسباببازیهای بادوام و امن، تلفنهای همراه جالب برای بازی، جداول فعالیت ذهنی، نقاشیهای دیواری رنگارنگ، یک مجموعه تلویزیونی با فیلمهای کارتونی و موارد دیگری که اطفال را سرگرم میکند باشد. شخصی که دکوراسیون اتاق انتظار پزشک اطفال را طراحی میکند، خوب است نوعی پارتیشنبندی برای ایجاد یک فضای خصوصی برای مادران شیرده را نیز در نظر داشته باشد.
۱- پیش از آنکه بر روی این پروژه آغاز به کار کنید، بسیار مهم و حیاتی است که درک روشنی از نوع خدمات پزشکی که قرار است ارائه شود، داشته باشید.
به طور ایدهآل، دکوراسیون باید انواع آمار جمعیتی بیماران را منعکس کند؛ برای مثال، دکوراسیون داخلی مطب پزشکان اطفال باید دارای اسباببازیهای بادوام و امن، تلفنهای همراه جالب برای بازی، جداول فعالیت ذهنی، نقاشیهای دیواری رنگارنگ، یک مجموعه تلویزیونی با فیلمهای کارتونی و موارد دیگری که اطفال را سرگرم میکند باشد. شخصی که دکوراسیون اتاق انتظار پزشکان اطفال را طراحی میکند، خوب است نوعی پارتیشنبندی برای ایجاد یک فضای خصوصی برای مادران شیرده را نیز در نظر داشته باشد.
۲- یک ایده جالب دیگر برای تزیین و دکوراسیون مطب پزشکان یا اتاق انتظار ، انتخاب آثار هنری یا چیدمانی است که انعکاسی از علایق، سرگرمیها و روحیات پزشک باشد.
لمس احساسات خصوصی و شخصی پزشک میتواند یک جایگاه منحصربهفرد برای پزشک در ذهن بیماران ایجاد کند؛ برای مثال اگر پزشک در رقابتهای قایقرانی شرکت میکند، برای دکوراسیون دیوارها روی چسباندن عکسهای قایق بادی تمرکز کنید و مدلهای مختلف قایق بادی، ماکتهای کشتی و عکسهای سفرهای قایقی خود پزشک را به نمایش بگذارید. اگر دکتر گل ارکیده را به عنوان سرگرمی پرورش میدهد، نگارهها و نقشهای گلدار را در دفتر او نمایش دهید و مطبش را با گلهای تازه ارکیده چیدمان کنید. اگر دکتر از دیدن فیلمهای کلاسیک لذت میبرد، دیوارها را با پوسترهای همان زمان دکور دهید. این لمس شخصی میتواند یک قطعه مکالمهای فوقالعاده بین بیمار و پزشک باشد. دکوراسیون منحصربهفرد و جذاب ایجاد شده بر طبق شخصیت و ذهنیات پزشک، همچنین کمک میکند بیماران در سطح عمیقتری با پزشک خود ارتباط برقرار کنند.
هر مکانی، بسته به نوع فعالیت و جایگاهش، دکوراسیون خاص خود را می طلبد و برای چیدمان آن مکان باید ظرافت ها و نکاتی را رعایت کرد، زیرا هیچ دو مکانی نمی تواند واکنش مساوی و مشابهی داشته باشد. درخصوص دکوراسیون مطب پزشکان و اتاق های انتظار نیز باید مواردی را رعایت کرد؛ چراکه این مکان، مکان دلهره آور و استرس زایی است.
۳- دکوراسیون مطب پزشکان با قاب های دانشنامه هایشان، گواهی نامه هایشان، جوایزشان و دیگر برگه های معرفی و دستاوردهای پزشکی شان.
راه بسیار قوی و قدرتمندی برای رسیدن به اعتماد و احترام بیماران است. یک روش مشابه برای اعتمادسازی و ایجاد ارتباطات شخصی، به نمایش گذاشتن یک تابلو اعلانات با عکس ها، کارت های تعطیلات، یادداشتی از سپاسگزری های بیماران یا انواع دیگری از نوع ارتباطات است که پزشک با بیماران داشته است.
۴- در دکوراسیون مطب ، رنگ ها و لوازم چیدمان را به گونه ای انتخاب کنید که حس آرامش بخشی را ایجاد کند.
شاید شما بخواهید درخصوص ارتباط میان رنگ و حالات روحی، تحقیق بیشتری کنید و بیشتر بدانید؛ برای مثال، مطالعات ثابت کرده است که رنگ آبی یا فیروزه ای، اگر به عنوان رنگ اصلی و غالب در اتاق به کار رود می تواند اثر آرامش بخشی داشته باشد؛ زیرا باعث کاهش فشار خون می شود؛ از سوی دیگر، رنگ آبی تیره یا جوهری به تنهایی، اثر عکس دارد. رنگ آبی تیره، احساس غم و اندوه را برمی انگیزد؛ از این رو در دکوراسیون داخلی در انتخاب رنگ ها دقت و احتیاط کنید.
۵- گیاهان می توانند برای اتاق های انتظار مطب های پزشکان یک پدیده لذتبخش و دلچسب باشند.
مطالعات ثابت کرده است گیاهان قادرند احساسات شخصی درخصوص حس زندگی و امنیت را افزایش دهند . سلامت گیاهان و ظاهر آن ها می تواند نشانه ای از حس فداکاری یا انسانیت پزشک و گروه شاغل در فضای مطب یا بیمارستان ها باشد. هنگامی که بیماران متوجه سلامت و رونق گیاهان در مطب پزشک خود می شوند، این پیام را دریافت می کنند که پزشکشان به سلامت آن ها نیز واقعاً اهمیت می دهد.
۶- اطمینان حاصل کنید که هنگام دکوراسیون داخلی مطب به آرامش و نیازهای بیماران توجه کرده اید.
یک جالباسی برای آویزان کردن کت بیماران در نظر بگیرید . با آن ها با احترام و خوش برخورد رفتار کنید و مراقب باشید که همیشه چند جعبه دستمال کاغذی روی میز، در دسترس است. دسترسی به آب، مانند مخزن آب آشامیدنی یا آب سردکن در اتاق انتظار، حس بسیار خوبی را منتقل می کند. مواد خواندنی جذاب و به روز ، مانند کتاب ها و مجله ها را به تعداد کافی روی میز قرار دهید.
۷- آخرین مورد، البته به طور قطع نه کمترین مورد، اهمیت به سلامت بیماران است که از مهم ترین و ضروری ترین مواردی است که هر شخص هنگام دکوراسیون مطب پزشکان یا تهیه تسهیلات پزشکی باید به آن توجه کند، زیرا اتاق های انتظار می تواند بستری مستعد برای تولیدمثل میکروب های ویروسی بیماران مریض باشد.
گلها و گیاهان
اگر دفتر شما کسل کننده و سرد به نظر می رسد، گلها و گیاهان بهترین راه برای روح بخشیدن به آن فضا است. گیاهان تزئینی و گلهای طبیعی احساس خوبی به بیماران می دهند تا آرامش بیشتری داشته باشند.
گلهای مصنوعی هم برای مطب های دندانپزشکی بسیار عالی عمل می کنند، زیرا نیازی به آبیاری یا تأمین نور خورشید ندارند، پس اگر وقت آبیاری و رسیدگی به گیاه را ندارید و یا مطب شما نورگیر نیست، از گل های مصنوعی استفاده نمایید. همچنین می توانید پوسترهای با شکل گل را به دیوار بزنید.
روشنایی در دکوراسیون مطب دندانپزشکی
مطلوب ترین نورپردازی، نور طبیعی است که مستقیماً وارد فضای اتاق معاینه شود اما اگر اتاق شما نورگیر نیست و منبع اصلی نور در مطب دندانپزشکی ، چراغ های فلورسنت است ، چند لامپ یا لامپ گرمتر اضافه کنید تا فضای اتاق جذاب شود.
اتاق انتظار باید دارای نور مناسب باشد تا بیماران بتوانند مجله بخوانند یا با یکدیگر صحبت کنند. اگر نور کافی در این فضا وجود نداشته باشد ، حتی اگر اتاق به زیبایی تزئین و رنگ آمیزی شده باشد، این فضا غم انگیز به نظر می رسد. نور سقف و دیوار را با یک لامپ کف در قسمت پذیرایی ترکیب کنید تا بهترین تعادل حرفه ای را داشته باشد.
مجلات و سرگرمی ها
معمولا مجلات در اتاق انتظار مطب وجود دارد و بیماران از آنها برای وقت گذارنی در حین انتظار استفاده می کنند. از مطالب بحث برانگیز خودداری کنید و مکان را از تأثیرات سیاسی یا هرگونه تأثیر دیگر پاک نگه دارید. می توانید برخی از کتاب ها و مجلات را به عنوان دکوراسیون مطب دندانپزشکی قرار دهید.
موسیقی پس زمینه
نواختن موسیقی آرامبخش در مطب دندانپزشکی می تواند به بیماران کمک کند تا احساس آرامش کنند و از نظر ذهنی آمادگی روحی بیشتری داشته باشند . پس باید از پخش موسیقی با صدای بلند یا موسیقی با متن هایی که ممکن است. برای برخی آزار دهنده باشد خودداری کنید. استفاده کردن از پخش موسیقی، تلویزیون یا صفحه نمایش برای پخش فیلم از اقدامات اولیه است.
استفاده از مانیتور
ایده ای خوب برای سرگرم کردن بیمار استفاده از مانیتورها بالا سر او است. می توانید تصاویری از مناظر مختلف را در مانیتور نمایش دهید. یا اگر او فرد با دل و جراتی است می توانید نمونه ای از کاری که در بر روی دندان او انجام می دهید را به نمایش دربیاورید.
اسباب بازی ها و کتاب های کودکان
بسیاری از ایده های مربوط به قسمت پذیرایی فقط شامل مواردی برای بزرگسالان است، اما کودکان نیز جز بیماران هستند آنها بیشترین ترس را از مراجعه به دندانپزشک دارند، بنابراین محلی مخصوص اسباب بازی ها، کتاب ها و بازی های رومیزی سرگرم کننده داشته باشید.
گاهی اوقات، بچه ها والدین خود را همراهی می کنند و ممکن است هنگام انتظار خسته شوند، بنابراین یک مکان تفریحی آنها را مشغول و از احساس خشم جلوگیری می کند.
استفاده از وسایل بازی
از وسایل بازی متعدد در لابی مطب دندان پزشکی کودکان استفاده کنید تا در زمان انتظار برای ورود به اتاق پزشک، کودک بتواند با آنها بازی کند و استرس و ترس را فراموش کند. شما برای سرگرم نمودن کودکان می توانید بخشی از لابی را به شکل پارک کوچکی همراه با تاب و سرسره دربیاورید یا المان های بامزه و کارتونی در طراحی مطب دندانپزشکی استفاده کنید.
سرویس بهداشتی مناسب
به سرویس بهداشتی ها هم توجه کنید زیرا بیماران بعد از اتمام کار نیاز دارند که دهان خود را بشویند. اگر مراجعه کنندگان شما کودک هستند، ارتفاع سینک روشویی باید مناسب قد یک کودک باشد. اگر مطب هم مخصوص بزرگ سالان است و هم کودکان، باید هر دو ارتفاع برای سینک ها در نظر گرفته شود.
استفاده از چوب
استفاده از چوب در طراحی مطب دندانپزشکی فضا را گرم تر و دل پذیرتر و خاص و متفاوت می کند.
تزئین سقف
به تزئین سقف اتاق معاینه در طراحی مطب دندانپزشکی توجه کنید. نگاه کردن به سقفی سرد و خالی از تزیینات ساعت های طولانی در اتاق معاینه کسل کننده است. پس پیشنهاد می کنیم از عناصر مختلف برای تزیین سقف ها استفاده کنید مثلا طرحی از یک پنجره در سقف ایجاد کنید و در زیران تصویر یک منظره خاص و زیبا را قرار دهید. یا می توانید سقف را رنگی متفاوت از دیوارها بزنید و بر روی آن طرح و نقشی خاص ایجاد کنید.
سخن آخر
مراجعه کنندگان به مطب پزشک معمولاً افرادی هستند که دارای وضع جسمی و روحی نامطلوب هستند. اگر اصول طراحی – مهندسی در دکوراسیون یک مطب به خوبی رعایت شود نتیجه کار محیطی کاربردی و آرامش بخش ، زیبا و راحت خواهد شد. همین عوامل باعث تبدیل مطب به مکانی شاد همراه با یک گروه و پرسنل فعال و پر کار خواهد شد.
یکی از بخش های هر کلینیک که معمولاً مراجعه کنندگان، زمان زیادی را در آن بخش سپری میکنند،اتاق انتظار میباشد. با انتخاب مبلمان و رنگ بندی و نورپردازی مناسب میتوان میزان استرس افراد را در این اتاق تا حد زیادی کاهش داد.