نمای ساختمان دقیقاً چون لباس جذاب به تن یک انسان است که باعث میشود زیباتر و چشمنواز به چشم بیاید. انواع مختلفی از نما وجود دارد که روش اجرای آنها متفاوت بوده و هر یک ویژگیهای منحصربهفرد خود را دارند. در این مطلب برای آشنایی با اجرا و طراحی انواع نما ساختمان، 5 مدل و نمونه معروف از نماهای سبک و سنگین را به شما معرفی خواهیم کرد. همچنین ویژگیها و مزایای هر کدام بررسی خواهد شد.
نمای ساختمان چیست؟
نماها به وجوه خارجی یک سازه اشاره دارند و هم اهداف زیباییشناختی و هم عملکردی خاص خود را دارند. این سیستمها نقش مهمی در ایجاد زیبایی برای ظاهر کلی ساختمان و محافظت از آن در برابر عوامل خارجی مانند باد و باران و عایقکاری ساختمان شما دارند؛ بنابراین مهم است سیستم مناسب از میان انواع نما را برای ساخت خود انتخاب کنید. انواع مختلفی از نماها وجود دارد که هر کدام ویژگیها و مزایای منحصربهفرد خود را دارند و در دو دسته سبک و سنگین قرار میگیرند.
نما سبک چیست و انواع آن
یک نوع نما است که به ساختار ساختمان میچسبد، اما بخشی از آن را تشکیل نمیدهد. از آنجایی که به پایداری ساختمان کمک نمیکند، باید طوری طراحی شود که بارهایی را که بر اجزای آن فشار وارد میکند، تحمل کند. نمای سرامیک با پانل و کرتین وال جزو این موارد هستند.
کرتین وال
نمای کرتین وال اغلب برای ساختمانهای چند طبقه بزرگ استفاده میشود. لازم به ذکر است که نمای کرتین وال به صورت خود نگهدار بوده و هیچ بار مردهای از ساختمان را به جز خود تحمل نمیکند. این امر امکان استفاده از مواد سبک وزن را در ساخت آن فراهم میکند. شیشه متداولترین ماده مورد استفاده برای این مدل نما بوده و مزایای زیادی به همراه دارد از جمله:
- کاهش هزینههای ساختوساز
- ارائه ظاهری دلپذیر از نظر معماری
- اجازه ورود نور طبیعی به سازه
- امکان استفاده از افزایش گرمای خورشیدی در ساختمان
نمای سرامیک خشک
نمای پانل نوع دیگری از نمای سبک وزن بوده که با توجه به نام آنها کاملاً مشخص است از پانلهای پیشساخته تشکیل شده که میتواند از مواد مختلفی مانند آلومینیوم، فولاد، سرامیک، کامپوزیت و سرامیک ساخته شود. اگر به دنبال ظاهری مدرن و شیک برای ساختمان خود هستید، اجرای نمای سرامیک خشک انتخاب خوبی است؛ زیرا به یک قاب دیوار خارجی قلاب یا چسبانده میشوند. این نماها مزایای متعددی دارند، از جمله:
- انعطافپذیری در طراحی را فراهم میکنند؛ زیرا پانلها در شکلها و اندازهها مختلف در دسترس هستند.
- آنها همچنین عایق حرارتی و صوتی هستند.
- پانل بادوام بوده و به حداقل تعمیر و نگهداری نیاز دارد.
نماهای سنگین وزن چیست و انواع آن
نماهای سنگین به سیستمهایی اطلاق میشوند که وزن آنها به طور قابلتوجهی بیشتر از همتایان خود هستند. برخی از سیستمهای سنگین وزن نیز برای کمک به تحمل بارهای ساختاری طراحی شدهاند. نماهای سنگین، سیستمهای بادوامی هستند که در کنار عایق صوتی و حرارتی، از ساختمان در برابر شرایط آبوهوایی سخت محافظت میکنند. سنگ، آجر و مواردی از این دست جزو انواع نماهای سنگین به شمار میروند:
نماهای کلاسیک
نماهای سنتی، مانند نماهایی که در ساختمانهای قدیمی یا خانههای مسکونی با استفاده از مصالح ساختمانی سنتی مانند آجر ساخته میشوند. این نماها برای حفظ ظاهر یک ساختمان طراحی شدهاند و به دلیل جذابیت زیبایی شناختی بسیار ارزشمند هستند. مصالح نمای سنتی بادوام و همهکاره هستند و به گونهای ساخته شدهاند که در هر شرایط آبوهوایی مقاوم باشند.
نمای سنگ
سنگ طبیعی احتمالاً محبوبترین نمای ساختمانی بوده که تاکنون ساخته شده است. سنگ طبیعی بینهایت بادوام بوده و از نظر بصری منحصربهفرد است و جذابیت بصری زیادی به سازه اضافه میکند. سنگ طبیعی به عنوان نمای ساختمان معمولاً با مواد دیگری مانند سیمان و آجر ترکیب میشود تا ظاهر منحصربهفردتری ایجاد کند. البته به این نکته توجه داشته باشید که بار زیادی را به سازه وارد میکند و اجرای آن برای سازههای بزرگ سخت است.
نماهای پیشساخته
نماهای پیشساخته اغلب به عنوان نمای مدولار شناخته میشوند، پانلهای بیرونی هستند که از قبل مونتاژ شده و بعداً برای نصب به محل ساختوساز منتقل میشوند. مزایایی مانند سرعت بخشیدن به فرآیند ساختوساز و کاهش خطا در اجرا را به دنبال دارند و باعث افزایش بهرهوری در انرژی میشوند. با این حال چالشهایی نیز وجود دارد که باید به آنها توجه داشت. لجستیک و حمل این سازههای پیشساخته سخت و زمانبر است. همچنین برای نصب هزینه زیادی نیاز خواهد بود و باید به دقت نصب شوند تا کارایی لازم را برای سازه به همراه داشته باشند.
بهترین نما برای سازه کدام است؟
همانطور که اشاره شد هر نما مشخصات خاص خود را دارد و برای فضاهای متفاوتی مناسب است. برای همین باید نوع نیاز و بودجه خود را در نظر بگیرید و از میان آنها دست به انتخاب بزنید. برای مثال:
- نمای سنگ و آجر برای سازههای کوچک و ساختمان مسکونی زیباتر و پرکاربردتر است.
- برای نماهای مجلل امروزی بیشتر از سرامیک خشک، کرتین وال و در کل نماهای سبک استفاده میشود.
سخن پایانی
طراحی نمای ساختمانکاری بسیار تخصصی بوده و ممکن است زوایای پنهانی داشته باشد که به چشم شما نیاید. برای همین توصیه میشود قبل از تصمیمگیری در مورد نوع نما حتماً با متخصصان این امر مشورت کنید. مجموعه نما دیزاین سازه شما را بررسی کرده و مطابق با نیاز و میزان بودجه بهترین نما را به شما پیشنهاد خواهد داد. همچنین در زمینه اجرای انواع نمای ساختمان از شیشه تا سرامیک خشک تخصص داشته و لباسی زیبا به تن ساختمان شما خواهد پوشاند تا مانند جواهری بیهمتا بدرخشد.