چگونه مناسب ترین نوع پنجره را برای منزل یا پروژه خود انتخاب کنیم?پنجره در طراحی داخلی دکوراسیون از جمله عناصری هستند که ما را به دنیای بیرون متصل می کنند و مانند قابی برای مناظر بیرون عمل می کنند همچنین حریم خصوصی، میزان ورود نور و تهویه طبیعی را کنترل می کنند. امروزه در بازار ساخت و ساز انواع مختلفی از پنجره با ابعاد متفاوت را پیدا می کنیم از این رو نحوه انتخاب بسته به نیاز و نوع طراحی فضا می تواند متفاوت باشد در این مقاله با راهنمای انتخاب نوع مناسب پنجره در هر پروژه در ادامه همراه باشید…
ابتدا از پنجره های ارسی که جزو دکوراسیون سنتی به حساب میاد شروع می کنیم.
پنجره ارسی
هنر ارسی سازی (در و پنجره های مشبك چوبی كه بین شبكه ها با شیشه های كوچك معمولا رنگی پر شده) از اواخر دوره قاجار تا اوائل پهلوی رواج فراوان داشته و به احتمال زیاد پس از آن به خاطر مقرون به صرفه نبودن متروكه مانده است. كریم پیرنیا ارسی (به ضم الف و غالبا سكون ر) را درب مشبك چوبی رو به حیاط دانسته و بر خلاف تصور عامه كه آنرا هنری وارداتی از روسها میدانند، معتقد است كه نمونه های قدیم تر ارسی را میتوان در بناها و نقاشی های ایرانی یافت. در اینجا بنده نیز با استاد پیرنیا هم عقیده بوده (!) و گمان میكنم در دوران صفوی هم در ایران ارسی وجود داشته، اما خیلی بعید است قدمت این سازه به قبل از سلجوقیان هم برسد.
كردستان، معبد ارسی های ایران است. سنندج را شهر ارسی ها میدانند و تا دلتان بخواهد استاد چوب كار و ارسی ساز داشته. تقریبا همه جا میتوان ارسی گیر آورد؛ از نمونه های عادی و كوچك تا فرمهای پیچیده و وسیع كه مثلا گره چینی های با حتی ۲۴ گره هم با ابعاد مختلف در آنها تكرار شده اند. عجیب است كه كردها انگار اینقدر به ارسی علاقمند بوده اند كه بعضی جاها از خیر دیوار در بنا گذشته اند و بجایش ارسی های سرتاسری كار گذاشته اند! جالبیش اینجاست كه تعداد درها هم همیشه فرد است. سه دری، پنج دری، هفت دری و حتی نه دری! بسته به اینكه در قرار بوده در نمای خارجی، اتاقهای داخلی و یا در برابر نور مستقیم آفتاب قرار گیرد، پوشش و لعاب متفاوتی برای درها در نظر گرفته شده و در مجموع كه از این مجمل حدیث مفصل بخوان كه خیلی كارشان درست بوده.
توی اصفهان هم ارسی زیاد گیر میاید و به آن هم ارسی میگویند. ولی در عین حال اصفهانی های قدیم به كفش (و گاه به دمپایی هایی كه بشود بجای كفش هم ازشان استفاده كرد) میگویند ارسی (به ضم الف و ر) و به كفاش هم میگویند ارسی دوز. این دو تا واژه اینقدر شبیه هستند كه خیلی وقتها یك جور تلفظ میشوند، و البته مطمئنم كه لفظ ارسی به معنای كفش فقط در اصفهان كاربرد ندارد (نداشته).
نقش پنجره در ساختمان چیست؟
نقش پنجره در ساختمان با توجه به محل نصب و قرارگیری آن، هم در نمای بیرونی و هم در طراحی داخلی بسیار زیاد است. محل قرارگیری پنجره و زاویه و مدل آن تاثیر بسیاری در نور ورودی به ساختمان و از طرفی شکل قرار گیری و چیدمان لوازم داخلی دارد. پنجره را چشم ساختمان می نامند و از آنچه در محیط بیرون قرار دارد، از طریق پنجره به فضای داخلی منعکس می شود.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله رنگ در دکوراسیون خانه را بخوانید.
استفاده و قرار گیری نادرست پنجره می تواند مشکلات فراوانی را برای طراحی داخلی ایجاد کند. در نتیجه می توان گفت هنگام طراحی داخلی باید پنجره را به عنوان یکی از فاکتورهای اساسی در نظر گرفت.
انواع پنجره در طراحی داخلی
پنجره های از جنس ها و ساختار های متنوع و همچنین طرح های متنوعی در بازار موجود هستند.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله دکوراسیون سنتی ایرانی را بخوانید.
از انواع جنس پروفیل پنجره می توان به موارد زیر اشاره کرد که با انتخاب هر کدام، متریال غالب لوازم خانه نیز به نسبت آن انتخاب می شود.
- پنجره با پروفیل آلومینیومی
- پنجره با پروفیل چوبی
- پنجره با پروفیل upvc
تنوع پنجره در طراحی داخلی چگونه است؟
پنجره ها از نظر اندازه و متریال متفاوت هستند و امکان ایجاد محیط های صمیمی و همه کاره تر را فراهم می کنند. به طور کلی، فریم های پنجره از یک کادر نصب شده بر روی دیوار تشکیل شده است که می تواند از چوب، آلومینیوم، آهن یا پی وی سی ساخته شوند. پنجره ها را می توان به چندین روش مختلف باز و بسته کرد و فضایی کم و بیش فراتر از دیوارها را اشغال کرد. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله دکوراسیون به سبک مینیمال را بخوانید. در ادامه ما رایج ترین انواع پنجره ها و نحوه باز شدن آنها را نشان خواهیم داد:
پنجره کشویی
این پنجره ها از یک قاب تشکیل شده از ریل تشکیل شده اند که ورق شیشه از روی آن عبور می کنند. به دلیل مکانیزم باز شدن آن، فضای تهویه معمولا کوچکتر از ابعاد کل پنجره است و از نظر اینکه بازشو به صورت کشویی جابجا می شود راه حل خوبی برای فضاهای کوچک است.
پنجره های قاب دار
این پنجره نیز از مکانیزم بازشو مانند دربهای معمولی پیروی میکند و ورقهای شیشه با استفاده از لولاهایی که باز میشوند، روی قاب ثابت میشوند و امکان تهویه کامل را فراهم میکنند.
در مورد این پنجره ها، پیش بینی شعاع بازشو به صورت خارجی (متداول ترین) یا داخلی و پیش بینی فضای قرارگیری شیشه بر روی دیوار فراتر از ناحیه اشغال خود پنجره برای طراحی فضا و استفاده بهینه از فضای موجود بسایر مهم است.
پنجره های کج شو و چرخشی
پنجره کج شو که بیشتر در حمام ها و آشپزخانه ها استفاده می شود، با یک شیب کار می کند، نوعی اهرم جانبی پنجره را به صورت عمودی حرکت می دهد و از این طریق باز و بسته می شود. این پنجره ها همیشه به بیرون باز می شود و بیرون آمدن آن از دیوار برجسته نیست.
پنجره های Maxim-Ar
پنجره های maxim-ar همانند پنجره های کج، نیز حرکت بازشو یکسان دارند، اما سیستم بازشو در انها متفاوت است در حالی که پنجرههای کج دارای اهرمی در محور عمودی هستند که امکان باز شدن چندین ورق را به طور همزمان فراهم میکند، این پنجره ها از محور افقی باز میشود، به این معنی که این پنجره میتواند بازشوهای بزرگتری داشته باشد، اما محدود به یک ورق شیشه باشد.
پنجره چرخشی
پنجره های چرخشی از صفحاتی تشکیل شده اند که حول محور عمودی، واقع در مرکز، می چرخند یا از قاب فاصله دارند. باز شدن آن یک چرخش داخلی و خارجی را همزمان انجام می دهد و باید در پروژه به خصوص در پنجره های بسیار بزرگ پیش بینی شود.
دهانه آن میتواند بزرگتر باشدتا یک منطقه تهویه نسبتاً بزرگ ایجاد کند.
پنجره های تاشو
ورقهای پنجرههای تاشو هنگام باز شدن تا میشوند و به هم میچسبند. علاوه بر پنجره باز، پنجرهها نیز امکان باز شدن کامل دهانه را فراهم میکنند و باید برجستگی آنها در پروژه حتما در نظر گرفته شود.
پنجره ارسی
پنجره های ارسی از دو ورقه تشکیل شده اند که به صورت عمودی اجرا می شوند، روی یکدیگر قرار دارند و اجازه می دهند نیمی از کل دهانه پنجره باز شود. مانند پنجرههای کشویی، این مکانیسم از دیوار بیرون نمیزند و برای فضاهای کوچک ایدهآل است.
پنجره های ثابت
پنجره های ثابت آن دسته از پنجره هایی هستند که شیشه در آنها حرکت نمی کند پنجرهها از دیوار بیرون نمیآیند و معمولاً برای تمرکز روی عملکردهایی مانند نورپردازی، اتصال با نماهای خاص بدون تهویه و داشتن نور با محدود کردن ارتباط با بیرون استفاده میشوند.
اهمیت پنجره در ساختار داخلی چیست؟
این موضوع که در نقطه اول چه شکل و فرمی از پنجره را انتخاب کنید بسیار مهم است. باید با توجه به طراحی سایر المان های داخلی ساختمان دست به انتخاب مناسب ترین پنجره ممکن بزنید. در ادامه این مسیر و با انتخاب شکل و جنس مناسب برای پنجره خود و همچنین تعیین محل قرار گیری آن، نوبت به سایر موارد جزئی تر می رسد. موارد دیگر که بی ارتباط به پنجره نیست، پرده مورد استفاده و شیوه ی طراحی فضای اطراف پنجره است.
سخن پایانی
شما در این مقاله با نقش پنجره در دکوراسیون داخلی آشنا شدید. همچنین از نحوه طراحی های آنها آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.
سوالات متداول
می گویند پنجره چشم خانه است و این تعریف بسیار زیبا و بجاست. مانند یک چشم واقعی، پنجره زیبایی را به نمای خانه می بخشد و فضای داخل را روشن می کند. موقعیت و کاربرد پنجره نه تنها برای پذیرایی بلکه از نظر فرهنگی نیز مهم است.
می توان از پنجره های شفاف استفاده کرد که نسبت به سطح زمین در ارتفاع بالاتری قرار می گیرند، همچنین می توانید از پنجره های مشبک و چند طبقه که معمولا در دهلیزها و یا راه پله های چند طبقه استفاده می شوند بهره بگیرید.